FAQ's en RFC's - geen boeken meer nodig?

59q

FAQ's

Zoals inmiddels bekend mag worden verondersteld, biedt het Internet een schat aan informatie. Veel van die informatie wordt vrijwillig door de Internet-gebruikers beschikbaar gesteld.
Een goed voorbeeld hiervan zijn de talrijke FAQ's (Frequently Asked Questions). Een FAQ is bedoeld als een soort vraagbaak voor de lezers van een bepaalde newsgroup. Een of meerdere vrijwilligers verzamelen alle vaak gestelde vragen in die newsgroup, en proberen de antwoorden hierop te vinden. Vragen en antwoorden worden van een structuur voorzien en in een FAQ geplaatst. Deze FAQ wordt dan regelmatig in de newsgroup gepost, zodat beginnende lezers van de newsgroup zich een beetje kunnen voorbereiden op wat er allemaal al besproken is en meteen zien of een eventuele vraag die ze hadden willen stellen al beantwoord is. (De newsgroup-veteranen hopen hiermee natuurlijk allerlei stomme en/of steeds maar terugkerende vragen te voorkomen.)

Vanaf de eerste posting maakt een FAQ een bepaalde evolutie door. De auteurs kunnen namelijk niet alles weten en er is altijd wel iemand die een beter antwoord op een vraag heeft als het antwoord dat in de FAQ staat. Natuurlijk moet de FAQ ook actueel blijven; door allerlei ontwikkelingen op het gebied waarop de FAQ betrekking heeft, zullen er nieuwe vragen worden gesteld en/of moeten de antwoorden worden uitgebreid.
Als u bijvoorbeeld de newsgroup comp.sys.ibm-pc zou volgen, dan heeft u weinig aan een FAQ met alleen maar informatie over oude XT's, of niet bestaande fabrikanten.

Een FAQ kan dus uitgroeien tot een zeer waardevolle informatiebron, die ook heel goed los van de newsgroup kan worden gebruikt om bijvoorbeeld snel op de hoogte te komen van een bepaald onderwerp. In sommige gevallen maakt een FAQ dan ook boeken of advies van dure experts overbodig. Uiteraard hangt de kwaliteit van een FAQ sterk af van de mensen die hem samenstellen, dus dat is een kwestie van uitproberen.

RFC's


Een ander voorbeeld van nuttige informatie vormen de zogenaamde RFC's (Request For Comment). Waar de FAQ's verbonden zijn aan een bepaalde newsgroup en over van alles kunnen gaan, zijn de RFC's bedoeld voor alles wat met de techniek van het Internet te maken heeft. RFC's ontstaan als iemand hierover een bepaald idee of plan heeft en daarvan een gedetailleerde omschrijving maakt. Deze omschrijving wordt opgestuurd naar de hiervoor bedoelde instantie en anderen kunnen er vervolgens hun commentaar op geven. Als na enige tijd blijkt dat iedereen het ermee eens is, krijgt het document een nummer en is er een nieuwe RFC ontstaan. De RFC's zijn ingedeeld in vijf categorieen: De complete werking van het Internet kan dus worden begrepen door de RFC's te bestuderen. Met name de informational RFC's zijn interessant omdat ze goed leesbaar zijn en niet al te diep op de techniek ingaan. Een goed voorbeeld hiervan is RFC-1325 - Answers to Commonly Asked "New Internet User" Questions, waarin vragen worden beantwoord van nieuwe gebruikers van het Internet.

Hieronder een lijst met 10 nuttige FAQ's en RFC's voor de (beginnende) Internet-gebruiker:

U kunt deze documenten ophalen m.b.v. FTP via deze links:


A3aan van Roeden - dizzy@inter.nl.net
141194-a3