published in Net Info - jan 95
© 1995 - Adriaan van Roeden - a3@n-vision.nl

PC's thuis

De schattingen dat 30% van de Amerikaanse huishoudens beschikt over een Personal Computer blijken nogal tegen te vallen. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Forrester Research is dat percentage maar 20%. Hierbij wordt rekening gehouden met verouderde machines (die dus niet meer meetellen) en huishoudens die meer dan een PC bezittem. Hoewel het aantal PC's dus een stuk minder blijkt te zijn dan werd gedacht, is dit volgens Forrester Research geen slecht nieuws voor de computerindustrie. De markt staat nog maar aan het begin van een groeiperiode en de segmenten van de middel- en hogere inkomens zijn nog lang niet verzadigd. Naar schat- ting zullen er in 1997 zo'n 47 miljoen PC's zijn geinstalleerd tegen 23 miljoen nu.

Onbelemmerde groei tot 1997 Er breekt een gouden tijd aan voor thuis-PC's. Lagere prijzen, gebruikersvriendelijke software en nieuwe interactieve dien- sten staan garant voor een stevige toename van het aantal PC's. Rond 1997 zullen er echter een aantal ontwikkelingen zijn die voor problemen gaan zorgen. Intel zal dan gaan migreren naar de RISC-architectuur waardoor MIcrosoft en andere software-fabrikanten hun programmatuur zullen moeten herschrijven. De onzekerheden, vertragingen en incompatibiliteiten die hierdoor onstaan zullen een schaduw werpen over de PC-thuis markt.

Een ander probleem is dat PC-fabrikanten moeite zullen hebben hun afzet uit te breiden naar de onderkant van de markt. Hoewel de prijzen zullen dalen tot zo'n $1000, zullen PC's toch de nodige veranderingen moeten ondergaan willen ze net zo makkelijk worden geaccepteerd als videorecorders, telefoons en televisies. Er zou een soort 'universele' computer moeten komen die gemakkelijk is te bedienen, eenvoudig is, goedkoop (minder dan $500) en krachtig.

Info: Forrester Research, One Brattle Square, Cambridge, MA 02138 (VS) 617/497-7090

AT&T gaat Imagination Network overnemen

Het Imagination Network is opgericht door de bekende computerspelletjes- fabrikant Sierra Online en is de grootste interactieve entertainment-service in de VS. Het is een elektronische gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten en relaties met elkaar aangaan door middel van de spelletjes en andere activiteiten die ze online doen. Het systeem blinkt uit door zijn grafische gebruikersomgeving en de spelletjes die erop kunnen worden gespeeld zijn o.a.:
     klassieke bord- en kaartspelen zoals Schaken, Dammen, Bridge en
     Backgammon 
     adventure- en actiespelen zoals Red Baron, Paintball en 3-D Golf
     Rollenspelen (RPG's) zoals The Shadow of Yserbius en The Fates of
     Twinion
     Gokspelen zoals Blackjack, Poker en Roulette

Naast de spelletjes speelt ook de communicatie een belangrijke rol in het Imagination Network. Er zijn gebruikersgroepen, 'chat-area's', bulletin boards, online presentaties en natuurlijk electronic mail.

Door de overname door AT&T hoopt het Imagination Network zijn uitbrei- dingsplannen te kunnen realiseren en gebruik te kunnen maken van de leidende rol die AT&T speelt op netwerkgebied. AT&T heeft met Sierra Online afgesproken dat de softwarefabrikant nog een aantal jaren 'content' (spelletjes etc.) zal blijven ontwikkelen voor het Imagination Network.

TCI investeert in Microsofts netwerkdienst

TCI (Tele Communications Inc.) heeft $125 miljoen geinvesteerd in MOSP (Microsoft Online Services Partnership) en verwerft hierdoor een minder- heidsbelang van 20% in deze netwerkdienst van Microsoft. Voor Microsoft betekent de samenwerking met TCI dat 'The Microsoft Network' (ook wel bekend als Marvel) in de toekomst ook via kabelnetwerken te bereiken zal zijn. Ook de content providers die via Marvel hun informatie beschikbaar zullen stellen kunnen profiteren van de mogelijkheden die door de grote bandbreedte van kabelnetwerken worden geboden.

TiLE '95 (Technology in Leisure and Entertainment)

13/06 t/m 15/06 in het MECC te Maastricht TiLE is een internationale vakbeurs en congres die voor de vierde keer wordt gehouden. Op het programma staan:
interactief amusement
3-D films en televisie
VR
geluid- en lasertechnieken
simulaties
technologie voor musea en exposities
technologie voor bewegende attracties
innovaties op het gebied van toegangscontrole
elektronica voor animaties en video-systemen

De beurs is (helaas) alleen geopend voor mensen 'uit het vak'.
Info: 043-838383 Fax: 043- 838300