Report

Web Design & Development '97

© March. '97 - A.M. van Roeden

(Dit artikel is gepubliceerd in het blad 'Net Info' nr 10, 1997)


foto's : web97.html

Web '97 werd gehouden van 22 t/m 26 februari in het Moscone Convention Center te San Francisco. Deze beurs is een afsplitsing van de Software Development -beurzen die al eerder door Miller Freeman (een grote uitgever en organisator van vakbeurzen) waren georgainseerd in Washington en San Francisco. Kennelijk vond men de tijd rijp om nu eens een beurs te organiseren die geheel was gericht op de zgn 'Web professionals'.

De organisatoren hebben de tijdsgeest kennelijk goed aangevoeld, want Web '97 was een succes, al waren er wat minder bezoekers (12.000 i.p.v. 15.000) dan verwacht. Qua inhoud en organisatie had je als bezoeker niets te klagen, de technische sessies waren uitstekend, de keynotes interessant en de faciliteiten uitstekend (hoewel er geen Internet -verbinding was in de persruimte – toch wel vreemd).

Dat een beurs van deze omvang ueberhaubt georganiseerd kan worden, doet je maar weer eens beseffen dat Internet een hot item is in Amerika en dat er een grote afzetmarkt is voor alles wat met Internet te maken heeft.

Things to do

Het Moscone Convention Center ligt midden in San Francisco en bevindt zich voor het grootste gedeelte ondergronds. Hoewel het hier toch niet om een kleine beurs ging, werd er maar een gedeelte van het Convention Center gebruikt voor Web '97.

Het evenement begon al op zaterdag 22 februari met diverse cursussen die de hele dag duurden en op zondag werden vervolgd. De echte beurs ging echter pas op maandag van start– toen begonnen de tientallen technische sessies en werd de beursvloer geopend voor de bezoekers. Verder stonden er enkele persconferenties op het programma, diverse keynotes en discussiepanels . Wie dan nog energie overhad kon naar een feestje van Microsoft (maandagavond) gaan of naar een van de zeven informele technische sessies ('watering holes') elders in de stad (dinsdag).

Woensdag was uitsluitend bestemd voor technische sessies, de beursvloer was toen al gesloten.

Genoeg te doen dus en ik zal maar gewoon een verslag doen van wat ik heb gedaan - al is dit verslag natuurlijk gebaseerd op mijn eigen interesses en dus misschien niet helemaal objectief.

Maandag

Mijn eerste beursdag begon met een persconferentie van Marimba dat op dit moment erg in de belangstelling staat vanwege het verschijnsel 'PUSH'.

'PUSH' (of Webcasting) is de nieuwste trend in Silicon Valley - zeker niet in de laatste plaats door toedoen van Wired dat 'PUSH' met grote letters en felle kleuren op de cover van het maartnummer zette. Maar ook Business Week, toch vrij serieus en veel aanzien genietend, heeft al een themanummer aan Webcasting gewijd – er is dus wel degelijk iets aan de hand.

Heel in het kort gaat het er bij deze technologie om dat informatie naar de gebruikers toegaat (gepushed wordt dus – al klinkt dit wat negatief) iin plaats van dat de gebruikers zelf het Net af struinen en links en rechts Web- pagina's van servers trekken ('pull' dus).

Dit is allemaal in gang gezet door Pointcast, dat ongeveer een jaar geleden met een screensaver kwam die door derden aangeleverde informatie via een Internet-verbinding op het scherm toverde. Pointcast werd zeer populair en heeft inmiddels meer dan 1 miljoen gebruikers. Hun succes zette menigeen aan het denken, waaronder de oprichters van Marimba.

Een van die oprichters is, zoals waarschijnlijk bekend, de Nederlander Arthur van Hoff, die daarvoor al als een van de core developers van Java (kijkt u maar eens in een van de Java source files) bij Sun werkzaam was . Beseffende dat de kar niet alleen door engineers getrokken kon worden, maar dat er ook het nodige aan marketing gedaan zou moeten worden , was hij zo slim Kim Polese aan te trekken als mede oprichter en CEO. Een goeie zet, want qua marketing doet Marimba het uitstekend en in de door mannen gedomineerde computerindustrie is Kim bovendien een zeer aangename verschijning.

De persconferentie werd dan ook door haar gegeven en had als inhoud een kort overzicht van de mogelijkheden van Castanet (de door Marimba geproduceerde 'push' -technologie) en de bekendmaking van de samenwerkingsverbanden die Marimba heeft afgesloten met diverse bedrijven en instellingen.

Kort samengevat werkt Castanet volgens de televisie metafoor; de gebruiker heeft een 'tuner' (de player) die hij afstelt op 'channels' (applicaties) die door 'transmitters' (servers) worden uitgezonden. Dit alles gaat geheel buiten de browser om, de tuner is een zelfstandige applicatie.

De grap van Castanet is nu dat er echte applicaties worden 'uitgezonden' en dat deze automatisch kunnen worden ge-update met nieuwe content of patches. Hiermee is dus 'remote life cycle management' mogelijk, een applicatie is altijd en automatisch up-to-date (een goed voorbeeld is de Castanet Tuner zelf, deze wordt bijna elke keer als je 'm start voorzien van een update). Een Castanet channel zal dus meestal de cyclus 'build – distribute – update – customize' doorlopen, zonder dat de gebruiker er iets voor hoeft te doen.

Het wordt door Marimba ook mooi verwoord in de Castanet White Paper : 'Java applets hinted at a new way to distribute software over the Internet. Marimba started with that hint and then built the real revolution in software distribution'.

Revolutionair en zeer toepasbaar dus, wat ook blijkt uit de namen van de klanten, partners, tool vendors, en channel -producenten. Ik zal de belangrijkste noemen :

  • Intel - doet samen met Marimba, Macromedia en PBS (publieke televisie) het 'Infinite CD'- project. De klant krijgt een CD-ROM met daarop de PBS store front en videomateriaal, de updates komen via Castanet naar de klant.
  • Bellcore – upgrades van interne systemen en verbeterde diensten voor klanten.
  • Lehman Brothers – levert financiele diensten en services aan klanten via Castanet.
  • Corel – Corel is bezig met een Java- versie van Corel Office en doet de distributie via Castanet (6 MB, maar het werkt echt en is toch een stuk minder dan de 170 MB die je voor Office 97 nodig hebt).
  • Apple, Netscape, HP, IBM, Oracle en Sun gaan Castanet integreren in hun operating systems, servers en applicaties.
  • Borland, Lotus, DimensionX, Macromedia en Symantec zijn bezig met tools waarmee je makkelijk channels kunt 'publiceren'.
  • Aan nieuwe 'channels' wordt hard gewerkt door CNN, CitySurf, Columbia Tristar Interactive, HotWired, Mapquest, Excite, Yahoo, ZDnet en vele anderen (zelfs door onze eigen VPRO).
  • Tenslotte doen Hitachi Information Technology en Itochu/CTC (beiden Japanse bedrijven) de distributie van Castanet in Azie.

De persconferentie eindigde met het voorstellen van de belangrijkste partners (leuk voor de foto) en een vragensessie. Wat mij betreft lag er een vraag nogal voor de hand : waarom ontbrak Microsoft tussen alle grote namen ? Het antwoord dat er 'over licensing deals werd onderhandeld', vond ik nogal vaag, gelukkig kreeg ik er later in een interview met Arthur van Hoff meer over te horen.

De vloer op

Na de persconferentie loop ik wat rond over de beursvloer om te kijken wat er zoal te doen is. De grote jongens zoals IBM, Sun, Microsoft, Intel, Symantec, Borland hebben allemaal een stand (opvallende afwezige : Netscape), maar er zijn ook flink wat stands van kleinere bedrijfjes zoals VXtreme (streaming video), Net Objects (Web Tools) , iCat (elec. Commerce), EarthWeb (Gamelan Applet directory), Randomnoise (Java Tools) en natuurlijk Marimba, dat qua stand -omvang niet onderdoet voor de grote bedrijven. Marimba deelt de stand dan ook met diverse sub-stands van partners waar Marimba mee samenwerkt.

Bij veel stands worden continue demo's gegeven van producten zodat het behoorlijk lawaaierig is, zonder dat dit echter ontaardt in ordinaire orgieen van kabaal, compleet met housedreunen en brallende verkopers, zoals je wel eens meemaakt bij andere beurzen. Deze beurs richt zich dan ook niet op de consument maar op de serieuze professionals, die hard hun best doen om bij te blijven en de beurs gebruiken om zoveel mogelijk informatie te verzamelen.

IBM heeft een email-centrum met 40 PC's beschikbaar gesteld, waar men het broodnodige? contact met de thuisbasis kan onderhouden. Sun heeft een erg grote stand, met daarbij veel aandacht voor Java workshop, de Java- ontwikkelomgeving van Sun.

Microsoft heeft ook een aardige stand, maar is een beetje low profile, ze zijn hier toch min of meer in het hol van de leeuw (Sun is hoofdsponsor) en Microsoft is niet al te geliefd in Silicon Valley.

Bij Microsoft veel demo's van Visual Interdev (voorheen Internet Studio), FrontPage en Visual J++ - de pakketten worden kwistig uitgedeeld aan de belangstellenden (na afloop van de beurs hebben ze er weer 0,01 % market share bij). Verder is er een 'online-lounge' waar men in een wat relaxtere sfeer een beetje kan surfen en getuige kan zijn van de 'cool site in a day' wedstrijd. Twee teams, resp afkomstig van de East Coast (New York dus) en de West Coast (Silicon Valley) proberen hier in een dag de beste web site te maken. De sites worden dus 'live' ontwikkeld voor twee bestaande liefdadigheidsinstellingen die de sites na afloop gratis mogen 'hebben'.

Al met al is de sfeer prima, het is niet te druk en je kunt overal vrij makkelijk terecht voor informatie of een praatje.

The evolution of Java Computing

Tijdens de persconferentie van Marimba was ik Mike Floyd al tegengekomen die ik tot nu toe alleen maar kende van e-mail correspondentie. Mike is hoofdredacteur van Web Techniques, een blad voor Web professionals, dat wordt uitgegeven door Miller Freeman, de organisator van de beurs.

Uiteraard is het leuk om ook eens IRL te kunnen bijpraten en al doende komen we als vanzelf terecht bij de keynote van Alan Baratz, de baas van JavaSoft.

Baratz' keynote is voornamelijk een lange lofzang op de verworvenheden van Java, compleet met overzicht van de inderdaad wel stormachtige groei die Java heeft doorgemaakt in de eerste 500 dagen van zijn bestaan. Uiteraard komen ook nieuwe ontwikkelingen aan de orde, zoals de JDK 1.1 (veel sneller, stabieler, uitgebreider), Java Beans, de componenten-architectuur van JavaSoft ('write once – reuse anywhere') en het Java OS, wat al in licensie is gegeven aan meer dan 40 bedrijven.

Baratz eindigt met de wat onrealistische oproep (gericht aan Microsoft ?) om toch vooral niet te gaan pielen aan de HTML specs, maar in plaats daarvan alleen Java te gebruiken om Web pagina's te customizen, want dan weet je tenminste zeker dat de pagina het overal goed 'doet'.

Daar zit op zich wat in, maar hij gaat wel erg achteloos voorbij aan de mogelijkheden die scripting-talen zoals Javascript en VBscript bieden. Maar goed - dat zijn ook geen ontwikkelingen van Sun natuurlijk (ze zijn resp. afkomstig van Netscape en Microsoft).

Shop surfing

's Middags ga ik dan voor het eerst naar een van de technische sessies, in dit geval gaat het over 'electronic commerce on the net' - altijd interessant, want iedereen verwacht dat 'shop surfing' de digitale melkkoe gaat worden, hoewel er nog steeds niet veel bedrijven zijn die wat aan Internet verdienen.

De sessie wordt gegeven door Joe Alwan van Open Market, een bedrijf dat al vrij lang bezig is op dit gebied. Al te technisch wordt het niet, het is meer een overzicht van de belangrijkste issues zoals security, transcation management en de koppeling van bestaande legacy systemen aan het Net. Wel aardig is zijn vaststelling dat niemand nou echt een definitie kan gaven van het begrip 'Internet commerce'. Bedrijven die goede sites hebben op dit gebied zijn volgens hem AT&T, Disney, Bankone en AMP (kijk ook eens naar buydirect.com).

The Active Desktop, Java Evangelists en de kapper

Na nog wat omzwervingen over de beursvloer besluit ik toch maar even te gaan kijken bij de sessie van Microsoft die aan Internet Explorer 4.0 (IE 4) is gewijd. In oktober was ik al bij de Site Builder Conference van Microsoft geweest (waar voornamelijk trouwe Microsoft gebruikers aanwezig waren) en ik was eigenlijk wel benieuwd naar de presentaties van Microsoft op deze beurs (waar de Microsoft fans op de vingers van een hand te tellen waren).

Hoewel de integratie van IE en de Windows desktop op zich een interessant onderwerp is, viel de opkomst zwaar tegen. De zaal zat voor 5% vol en ook de presentator was geen zwaargewicht, zoals dat op de SBC wel altijd het geval was geweest. Desondanks wist hij e.e.a. vlot te presenteren (hij was dan ook een 'marketing slime' zoals hij zichzelf omschreef).

Qua mogelijkheden (samengevat onder de noemer 'Active Desktop') was er voor mij niet veel nieuws onder de zon, wel staat de introductie van IE 4 voor de deur, al is die even uitgesteld vanwege de recente security problemen met IE3 (u weet wel, die shortcuts die je hard disk kunnen wissen). Waar wel vrij veel nadruk op lag deze keer waren de 'content delivery' mogelijkheden van IE 4. Ook hier allerlei mogelijkheden om informatie naar je toe te laten komen i.p.v. er zelf op uit te gaan. Zie voor alle prachtige mogelijkheden van IE 4 de 'sneak preview' op de Microsoft site.

Al met al had ik de indruk dat Microsoft niet verwachtte dat er veel eer te behalen zou zijn aan deze beurs.

Uiteindelijk beland ik dan om 18:00 bij een van de 'special events' : 'Java evangelists prophesize the future of Java'. Dit is een door Oliver Muoto (Random Noise) geleid discussiepanel bestaande uit de verlichte werknemers van resp. Metrowerks (Ambrose Fielder), Sun (Miko Matsumura), Microsoft (Brad Merril), Netscape (Steve Abell) en Apple (Will Iverson).

Na een korte inleiding, waarin iedereen even mag vertellen wat de functie van evangelist inhoudt, begint Muoto met het stellen van vragen. Ruimte ontbreekt om de hele sessie hier weer te geven, dus volsta ik met wat 'highlights'.

Naar aanleiding van de vraag over de contacten met de Java developers merkt Miko van Sun op dat er behoefte bestaat aan goede documentatie, Brad (Microsoft) noemt performance en de wens naar een compiler, Steve (Netscape) noemt de problemen die men heeft met de (te) strenge security en zegt dat deze optioneel minder streng kan zijn ('so people can do more') in de Communicator suite van Netscape.

Interessant is ook zijn opmerking over de 'visibility' van Java code, deze is weliswaar gecompileerd, maar kan met vrij verkrijgbare decompilers makkelijk zichtbaar worden gemaakt. Dit zou er wel eens toe kunnen leiden dat we meer naar een 'service industry' toe gaan, waarbij het accent komt te liggen op het constant upgraden van initieel goedkope software. De inkomsten moeten dan uit die upgrades komen, de ontwikkelaars zullen dus niet al te lang stil kunnen blijven staan.

Over het '100 % Java' programma had Miko het volgende te zeggen : Sun heeft het bedrijfje On-View gekocht dat de technologie in huis had om Java veel sneller te kunnen maken. Verder noemt hij de 6000 testen die een Java implementatie moet ondergaan om als '100% pure' aangemerkt te kunnen worden en merkt terloops op dat de haarlengte van de panel-leden een goede indicatie is van hun Java ervaring. Miko en Steve hebben inderdaad minstens een halve meter haar op hun rug hangen. Brad merkt (slim) op dat hij net naar de kapper is geweest en de evangelist van Metrowerks doet er maar het zwijgen toe – hij is namelijk kaal.

Tenslotte de te verwachten vraag : 'where is Java going' ?

Java heeft duidelijk meer toepassingen dan alleen applets, volgens Miko. Naast Castanet van Marimba noemt hij het Java-horloge van Seiko en Java in de Hubble satelliet/telescoop. Kortom : Java is overal toepasbaar, ook via draadloze verbindingen - er zijn 'many ways into the network'.

Microsoft is vooral bezig met distributed objects en Java kan daarin een rol spelen, zij het als onderdeel van hun ActiveX architectuur. Apple zal veel Java in het nieuwe OS van de Mac gaan stoppen en roemt de betere stabiliteit van Java ten opzichte van ActiveX.

Party of the Nerds

Na deze stortvloed van informatie, was er gelukkig ook nog een mogelijkheid tot ontspanning. Microsoft had in de buurt van Moscone een zaal afgehuurd en daar een feest georganiseerd. Hoewel de drank minder rijkelijk vloeide (2 bonnetjes) dan tijdens het feest van de Site Builder Conference (de hele avond onbeperkt drinken) was de sfeer toch heel gemoedelijk, al was het wat moeilijk om te 'networken' door het hoge volume van de band.

Erg in trek was de mogelijkheid om een Web pagina naar keuze op een t-shirt te kunnen laten afdrukken en de hele avond stond er dan ook een lange rij. Om negen uur werd de winnaar van de 'site in a day' wedstrijd bekend gemaakt. Verrassend genoeg was dit niet het West Coast team maar de 'web heads' uit New York – Het East Coast team.

Ze hebben het in dit verband ook wel over Silicon Valley vs Silicon Alley – in New York zitten namelijk ook erg veel Internet bedrijven, maar die houden zich meer met 'content' bezig dan met de techniek. Er is dus wel enigzins sprake van rivaliteit tussen oost- en westkust.

Hoewel het nog best gezellig was, besloot ik het maar niet al te laat te maken – dinsdag beloofde ook een drukke dag te worden (bovendien waren m'n bonnetjes op) en dus taaide ik nog voor het einde van de party af.

Dinsdag

De dag begon weer goed met een panel geleid door Peter Coffee van PC Week Labs, dit keer was het onderwerp van discussie 'Competing Components – ActiveX and Java Technologies for Web enhancement and Application Engineering'. Een hele mond vol, maar de bijeenkomst liet wel wat te wensen over. Zo was er niemand van Sun (die toch wel het een en ander over Java te zeggen hebben lijkt me) hoewel dit wel was aangemeld. Wel aanwezig waren Charles Fitzgerald, program manager van Microsoft's Java team, Mansour Safai, opperhoofd van Symantec's Internet Development Tools divisie en Theresa Lanowitz, group product marketing manager van de afdeling Internet Tools van Borland.

Coffee begon met wat aardige opmerkingen over de gevaren van 'dyanmic content' en wees erop dat we in dit geval niet te maken hadden met 'layers of security' maar met een 'chain van security' – m.a.w. er hoeft maar een ding fout te gaan in het security model om de zaak onveilig te maken, er is dan niet nog een laag die deze fout kan opvangen. De berichtgeving over de securityproblemen met zowel Java als ActiveX geven hem wel gelijk wat dit betreft.

Echt diep ging de discussie verder niet, Fitzgerald van Microsoft deed nogal moeilijk over het feit dat Sun de controle had over Java (u weet – Microsoft is tegenwoordig helemaal 'open'). Safai merkte niet helemaal onterecht op dat standaard commissies een taal meestal geen goed doen (vertraagde ontwikkeling, features waar niemand op zit te wachten). Wel waren beiden het erover eens dat de gebruiker zich niet blind op een van beide technologien moest storten maar gewoon goed moest kijken wat zijn eisen waren en wat daar dan het beste bij paste.

Lanowitz noemde de volgens haar grote bijdrage die Borland had geleverd aan de ontwikkeling van de JDK 1.1 en Java Beans en had het over Borlands 'golden gate' strategie, oftewel het ondersteunen van zowel Beans als ActiveX/COM in hun producten.

Nirvana

Na een snelle e-mail check (een niet te onderdrukken behoefte als je ver van huis bent), ging ik vervolgens naar de keynote van Kim Polese van Marimba die moeiteloos een van de grote zalen had volgekregen.

Haar verhaal - 'Nirvana on the Net' - begon met een bespiegeling over de opkomst van network computing, waarbij ze de vergelijking maakte met de begintijd van de electriciteit, toen ook nog niemand een idee had wat daar allemaal mee mogelijk zou worden. De electrische stoel was volgens haar de eerste 'killer app' (leuk gevonden). Ook nu zijn we nog maar net begonnen met het verkennen van de mogelijkheden die Internet ons biedt. Verder had ze het over 'Netapps' , voor het netwerk geoptimaliseerde applicaties waar alles in zit : data, informatie, audio, video, software. Ook Castanet kwam nog aan de orde – niet alleen Javaprogrammatjes kunnen er mee over het net worden gestuurd, maar elke mogelijke vorm van 'content'. Marimba moet echter eerst de security aspecten geregeld hebben, voordat ze daar mee willen beginnen. Nogal bedenkelijk in dit verband is trouwens het zogenaamde 'backchannel' in Castanet dat channel producenten kunnen gebruiken om precies na te gaan wat de gebruiker aan het doen is. Handig om de performance en effectiviteit van een channel te meten, maar het heeft nogal wat consequenties in de privacy sfeer.

Marimba werkt verder met Macromedia aan de mogelijkheid om Shockwave applicaties met een druk op de knop te kunnen publiceren als een Castanet channel.

Van Hoff

Eigenlijk wou ik hierna naar de keynote van Bud Colligan, de baas van Macromedia, die zou gaan over de toekomst van multimedia op het Net. Bij de stand van Marimba bleek echter dat Arthur van Hoff daar een demo van Castanet zou geven en dat leek me toch ook wel even aardig om te zien. Ik ga hier verder niet op de demo in, u kunt het beste zelf maar eens gaan spelen met Castanet door de tuner te downloaden van www.marimba.com.

Van Hoffs presentatie verliep vlotjes (hoewel Windows NT een keer crashde) en dat ook nog in bijna accentvrij Amerikaans. Na afloop vroeg ik hem of hij te porren was voor een interview en dat was geen probleem. We spraken af het interview in het Nederlands te gaan doen, hoewel hij het net zo lief in het Engels had gedaan. Gelukkig was hij net de vorige dag terug gekomen van een bezoek aan Nederland en had dus weer wat kunnen oefenen, hoewel het Amerikaanse accent er nog dik bovenop lag.

Nadat ik nog even de stad in was geweest om wat te eten en een tape te kopen voor mijn tape-recorder, begonnen we het interview om 15:00 in de persruimte.In het interview heb ik vragen gesteld over hoe van Hoff in Silicon Valley is terecht gekomen, wat zijn aandeel in de ontwikkeling van Java was, over zijn vertek bij Sun en de oprichting van Marimba, de verklaring voor het succes van Marimba en de mogelijkheden voor developers om zelf Castanet channels te beginnen. De integrale tekst van het interview staat ook op deze site.

Zoals reeds vermeld had van Hoff wat meer te vertellen over de relatie met Microsoft dan Kim Polese, dus bij deze het betreffende (bijna letterlijke) fragment :

Avr - wat ik al eerder vroeg op de persconferentie : alle grote namen werken met jullie samen, maar er ontbreekt een naam - 3x raden.. Microsoft dus, maar ik heb wel begrepen dat Microsoft jullie software aan het evalueren is.

AVH - maar dat doen ze met alles, dat is een beetje een nul-statement - het zou wel dom zijn als ze dat niet deden..

Avr - m.a.w. jullie hebben geen serieuze contacten met Microsoft?

AVH - Op het ogenblik hebben we geen serieuze contacten met Microsoft. Het probleem met Microsoft is, we zouden ze heel graag als customer hebben, alleen het is moeilijk om met ze samen te werken omdat ze in feite zelf in the business is om infrastructure-software te creeren.

Avr – Microsoft heeft iets wat ze 'active desktop' (AD) noemen en dat lijkt wel wat op wat jullie doen

AVH - Gedeeltelijk wel, we hebben al contact gehad met Microsoft over de API's waarmee verschillende 'push' technologies gebruikt kunnen worden voor de active desktop. AD is alleen een integratie van de browser en de desktop, dus het is nog geen delivery mechanism, en

wij kunnen een van die delivery mechanisms voor de AD zijn, maar we hebben daar geen partnership met Microsoft voor nodig, want het zijn zoals ik het begrijp, open API's.

Het grootste probleem is en daar moet je dus heel erg voor uitkijken in Silicon Valley, je moet je niet afhankelijk maken van een van Microsoft, Netscape of Sun of een van de grote spelers, want dan gaan ze je gebruiken en we proberen zoveel mogelijk onafhankelijk te blijven - we zouden Microsoft graag zien als een customer, maar zolang ze ons willen opkopen, of zelf software willen schrijven, zolang ze controle willen hebben over onze software ligt het gewoon niet voor de hand.

Best interessant dus en toch aardig van Arthur dat hij even tijd maakte voor een interview.

Het is inmiddels bijna 16:00, dus heb ik nog een uur de tijd om wat over de beursvloer te lopen en wat rond te kijken. Als de beursvloer sluit ga ik met nog wat anderen naar een van de 'watering holes' in de stad. Het Marriot hotel is lekker dichtbij en de sessie vindt plaats helemaal boven ( 150 meter ?) in de 'view lounge' van het hotel, waar je een erg mooi uitzicht over San Francisco hebt - zeker als de zon ondergaat. Deze sessie heeft als onderwerp 'Design .. Beyond Web Graphics', maar het wordt meer een beetje babbelen en ervaringen uitwisselen. Nadat we met z'n allen wat zijn gaan eten elders in de stad, ga ik wederom op tijd naar het hotel om fit te kunnen zijn voor de volgende en laatste dag van de conferentie.

Woensdag

De laatste dag alweer, maar ook nu begint de dag alweer goed met een presentatie van Frank Voci over 'the C|Net experience'.

C|Net is een van de grootste content providers en heeft een uitgebreider aanbod dan bijvoorbeeld HotWired of ZDnet. Enkele bekende C|Net sites zijn news.com, shareware.com, activex.com, search.com en mediadome.com (samen met Intel).

Door tijdgebrek kan ik nu niet verder op de (uitstekende) presentatie ingaan, maar C|Net is interessant genoeg om er een apart artikel aan te wijden, dus wellicht kom ik er in het volgende nummer van UNIX/Net Info op terug.

Na een lunch buiten in het zonnetje, bezoek ik dan nog de sessie 'Inspecting Web Sites for Usability' die gepresenteerd wordt

door Lucy Lockwood en Larry Constantine, beiden goeroes op het gebied van software development, testing en design. Hun presentatie gaat in op de manieren waarop je gestructureerd kunt onderzoeken of een Web Site aan de verwachtingen voldoet, compleet met voorbeelden van wat wel en niet werkt. Zeker interessant, maar ik wil toch nog even Randall Schwarz zien, de co-auteur van de bekende 'Lama' en 'Camel'-boeken over Perl.

Zijn sessie vindt tegelijkertijd plaats dus moet ik voortijdig weg. De stoomcursus Perl die Schwarz geeft, is eerder grappig dan leerzaam - zelden heb ik iemand zo snel door z'n sheets zien gaan en ik kan me niet voorstellen dat de aanwezigen er wat van hebben opgestoken. Gelukkig heeft hij nog net tijd om een handtekening (altijd leuk) te zetten op het cursusmateriaal voordat hij de zaal uit racet om z'n vliegtuig te halen.

Na afloop van deze sessie heb ik dan nog een ontmoeting met Dave Sims, die editor is van de webreview.com site. Deze site is een samenwerkingsverband tussen O'Reilly (de dochteronderneming Songline Studio's) en Miller Freeman. Sims is een liefhebber van Amsterdam, hij is er al zeven keer geweest en het feit dat ondergetekende in het hartje van Mokum woont schept al snel een band. We spreken af dat ik de volgende dag even langs kom bij O'Reilly in Sebastopol om over wat artikel-ideen te praten. Ook hier is weer het nodige over te vertellen, maar dat valt een beetje buiten het bestek van dit artikel.

Web '97 was vermoeiend, maar zeer de moeite waard. Ik heb een aardig beeld gekregen van de trends en ontwikkelingen op Internet gebied (U nu ook hoop ik) en allerlei bekende figuren gezien en gehoord. Ten slotte is het natuurlijk altijd leuk om eens naar Silicon Valley te gaan, want in de woorden van Arthur van Hoff : 'hier gebeurt het allemaal'.

Adriaan van Roeden - a3@n-vision.nl