Nummer 10

Internet : Tips, Tools en Truucs

Sept. '96 - A3aan van Roeden

In deze eerste aflevering van deze Internet rubriek gaan we kijken naar de nieuwe versies van Netscape Navigator en Microsoft Internet Explorer en bespreken we enkele handige tools en plugins.
In de rubriek
‘Tips’ worden wat handigheidjes besproken die van pas zullen komen bij het dagelijks Internet-gebruik.


Microsoft vs Netscape - wie gaat er winnen?

Onlangs hebben zowel Microsoft (iets eerder) en Netscape een nieuwe versie van hun browserprogramma gepresenteerd. In beide gevallen gaat het hier om versie 3.0 en hoewel Netscape een voorsprong had van bijna 2 jaar op Microsoft, heet de nieuwe versie van Microsoft Internet Explorer (MSIE) niet voor niets 3.0. Deze versie kan bijna alles wat Navigator 3.0 kan en zelfs nog iets meer (hoewel Navigator ook dingen kan die MSIE weer niet kan). Net als Navigator ondersteund MSIE nu ook tables, frames, GIF-animaties, Java Applets en heeft het een ingebouwde mail- en news reader.

Een groot(?) verschil is natuurlijk dat MSIE gratis is en Netscape $49 vraagt voor zijn browser. In de praktijk lijkt me dat echter niet echt een belemmering want iedereen mag Navigator nog steeds gratis downloaden als men het product eerst ‘even’ (maximaal 90 dagen) wil testen of het niet in een commerciele omgeving gaat gebruiken. (Ik vraag me af hoeveel mensen er nu echt zullen gaan betalen als hun ‘evaluatie’-periode van 90 dagen verstreken is..)

Maar goed, dat Netscape het niet moet hebben van de verkoop van hun browser is iets dat zolangzamerhand wel bekend mag worden verondersteld. Het enige waaraan nog iets werd verdiend, was met de verkoop van web servers, maar dat is nu ook niet bepaald een grote afzetmarkt, zeker niet nu Microsoft ook hier heeft toegeslagen en een prima Web server (Internet Information Server of IIS) gratis ter beschikking stelt (hij wordt zelfs gebundeld met NT 4.0). Netscape richt zijn hoop nu dan ook op de waanzinnig hard groeiende Intranet markt (die nog harder groeit dan het Internet zelf) wat ook goed te merken is aan de grote stroom nieuwe producten die op de homepage worden gepresenteerd.

Al met al is er van de technische voorsprong van Netscape niet zoveel meer overgebleven, al hebben ze nog steeds 70-80 % van de browser-markt in handen en een grote schare loyale gebruikers. In tegenstelling tot Netscape verdient Microsoft wel geld (en niet zo’n klein beetje ook) en heeft bovendien een heel leger (een stuk of 1000) programmeurs ter beschikking die zich onder de bezielende leiding van Bill Gates op het Internet hebben gestort.

Als MSIE zometeen een standaard onderdeel wordt van elke Windows-installatie en Microsoft in het zelfde tempo doorgaat met het ontwikkelen van hun Internet-producten, zal Netscape het nog knap moeilijk krijgen. Het is te hopen dat ze zich niet laten overdonderen door het Microsoft geweld en uiteindelijk roemloos ten onder gaan (of zich laten opkopen door Microsoft). Het is tenslotte juist aan die felle concurrentie te danken dat u en ik gebruik kunnen maken van steeds betere Internet-software en een almachtig Microsoft zal de ontwikkelingen niet ten goede komen.

URLs :

Internet Explorer

Netscape Navigator

Internet Information Server


Tools

Adobe Acrobat

Een document-formaat wat de laatste tijd sterk in opkomst is op het Internet is PDF (Portable Document Format) van Adobe. PDF maakt gebruik van een op Postscript gebaseerde opmaaktaal en is in principe platformonafhankelijk. Dit houdt in, dat een PDF-document er altijd (bijna) hetzelfde zal uitzien, of u het nu op een Macintosh, UNIX workstation of op een PC met Windows 95 bekijkt.

In tegenstelling tot HTML biedt PDF veel meer mogelijkheden tot documentopmaak, waardoor een PDF-document er in principe net zo uit kan zien als een professionele publicatie, compleet met illustraties, foto’s, kaders en verschillende lettertypen. Door uw informatie in PDF te publiceren kunt u dus veel makkelijker de eigen huisstijl (en dus herkenbaarheid) van uw bedrijf blijven gebruiken.

Een nadeel is natuurlijk wel dat een PDF-document een stuk groter is qua bestandsomvang en het downloaden ervan dus langer duurt dan een gewone HTML-pagina, maar in veel gevallen is de mooiere opmaak de moeite waard. Een ander nadeel is ook dat er weer een extra programma nodig is om een PDF-document te kunnen bekijken. Gelukkig is dit programma (Adobe Acrobat Reader) gratis te downloaden bij Adobe. Acrobat is zowel als standalone versie en als Netscape plugin te gebruiken, wat inhoudt dat u een PDF-document in het Netscape-window kunt bekijken. Een voordeel van de nieuwste versie 3.0 is dat een PDF-document niet helemaal gedownload moet zijn voordat u het kunt bekijken. Net als bij HTML pagina’s verschijnt er al informatie op het scherm voordat alles is ingeladen en dat is toch wel prettig, want een gemiddeld PDF bestand is toch al gauw zo’n 200 KB groot.

Dat het hier niet om de zoveelste tool of Plug-in gaat die iedereen na een tijdje weer vergeten is, blijkt wel uit de namen van bedrijven en instanties die hun informatie in PDF-formaat beschikbaar stellen - Intel, 3Com, Tandem, Ernst & Young maar ook de Amerikaanse regering en verschillende tijdschriften gebruiken PDF.

'Zien is geloven' en daarom raad ik u aan om eens een kijkje te nemen naar de mogelijkheden die PDF biedt.

URL’s:

Acrobat Reader

Sites with Cool PDF

Freeloader

Heeft u ook wel eens dat u een of meerdere web pagina’s even zou willen opslaan op uw harde schijf zodat u ze dan later nog eens rustig kunt bekijken? Op zich geen probleem, ware het niet dat u ook alle plaatjes die in een pagina staan apart moet downloaden en bij het opslaan rekening moet houden met de in zo’n pagina gebruikte directory-structuur (bijvoorbeeld images/web/small/button.gif of ..\..\graphics\0896\article1\gifs\zombie.gif) want anders ziet u de plaatjes nog niet.

In zo’n geval (maar ook in een andere gevallen) is een programma als Freeloader erg handig. Hiermee kunt u namelijk geautomatiseerd complete websites downloaden, waarbij de structuur gehandhaaft blijft - dat betekent dat de op deze manier gedownloade pagina’s er net zo uit zullen zien alsof u ze op het Web bekijkt. Nog beter is dat u dit proces ook kunt schedulen, dus bijvoorbeeld ‘s nachts als u slaapt of als het niet zo druk is op het Internet (wanneer is dat eigenlijk ?). Als u dan ‘s ochtends op kantoor komt, heeft u alle interessante sites met een paar klikken op het scherm zonder in te loggen, zonder wachten, zonder frustratie.

Met Freeloader kunt u een lijst van sites samenstellen waarbij u per site kunt opgeven hoevaak deze bezocht moet worden en of alleen de veranderde of alle pagina’s moeten worden opgehaald. Het programma zal dan geheel zelfstandig op pad gaan en de door u gewenste informatie gaan ophalen. Erg handig dus als u weinig tijd heeft of efficient van uw Internet-verbinding gebruik wilt maken. Ook kan het handig zijn voor demo-situaties, als u geen Internet verbinding heeft maar toch een aantal sites wilt laten zien.

Tenslotte zou het handig zijn de op deze manier gedownloade pagina’s beschikbaar stellen op uw Intranet zodat uw collega’s niet nog eens een keer het Internet op moeten. Helaas is Freeloader hiervoor minder geschikt, want het slaat de gedownloade pagina’s volgens een interne structuur op die anders is als de originele structuur. Hierdoor kunt u de gedownloade sites alleen met Freeloader bekijken en dus niet met alleen Netscape of een andere browser.

URL’s:

Freeloader


Tips

Nederlandse Netscape mirror

Er is ook een Nederlande mirror site voor Netscape Software (vaak sneller dan buitenlandse sites): hier dus

Navigator: drag, drop, view

U kunt Navigator ook gebruiken als File viewer met ‘drag and drop’. Open een Explorer-window en sleep een bestand naar het Navigator-window. Dit werkt natuurlijk niet met alle bestanden, maar wel met de bestandstypen die Netscape ondersteunt zoals JPEG, GIF, ASCII en natuurlijk HTML. Ook de door Plug-ins ondersteunde bestandstypen (zoals .pdf, .mov, etc) kunt u op deze manier ‘draggen, droppen en viewen’.

The Secret Netscape Cache

Welke bestanden heeft Netscape gecached? Typ als adres: about:cache

Probeer ook eens: about:mozilla, about:plugins, about:jwz