Nummer 11

Intranet, PUSH! & Web '97

Maart. '97 - Adriaan van Roeden

Deze keer komen de ontwikkelingen rond het fenomeen Intranet aan de orde, maar ook de nieuwste trend op Internet gebied - kort & krachtig samengevat door hét buzzword van het moment in Silicon Valley : PUSH ! Verder een (zeer) kort verslag van de Web'97 conferentie in San Francisco


Intranet

In de zakelijke markt staat het verschijnsel Intranet op dit moment veel meer in de belangstelling dan Internet en hoewel beide termen op het eerste gezicht niet veel van elkaar lijken te verschillen, gaat het hier toch om een vrij revolutionaire verandering in de manier waarop binnen bedrijven met informatie wordt omgegaan.

Waar gaat het nu precies om ?

Zoals de naam al een beetje aangeeft is een Intranet niets anders dan een intern bedrijfsnetwerk waar gebruik wordt gemaakt van protocollen en toepassingen die ook voor het Internet worden gebruikt. Specifiek betekent dit dus dat uw netwerk op TCP/IP draait en dat er een browser zoals Netscape of Internet Explorer wordt gebruikt om door de binnen uw bedrijf aanwezig informatie te navigeren. Net als bij Internet wordt deze informatie beschikbaar gesteld door een of meerdere (web) server(s) en zal deze informatie zijn opgemaakt in HTML, de opmaaktaal van het WWW.

Leuk hoor - surfen over het bedrijfsnetwerk - wat moet ik hiermee ?.

Denk aan het volgende :

  • navigatie/makkelijker informatie vinden - informatie kan in een menustructuur worden gegoten, waarbij koppelingen kunnen worden gemaakt d.m.v. in HTML aanwezige links (hypertext). Met interne 'search engines' kan informatie snel worden gevonden.
  • een universele interface voor alle soorten informatie - er is nog maar een programma nodig (de browser) om documenten, databases, spreadsheets, plaatjes, audio en video te kunnen bekijken.
  • eenvoudiger publiceren, dicht bij de bron - er zijn diverse tools om werknemers en afdelingen zelf informatie beschikbaar te laten stellen via HTML pagina's.
  • snelle updates, .minder drukwerk - informatie kan snel worden aangepast, is centraal beschikbaar (op de interne webserver) en verminderd de noodzaak tot het printen en verspreiden van rapporten, notulen, personeelsgidsen, verslagen, etc.
  • standaard protocollen en toepassingen. - HTML, TCP/IP, HTTP etc, zijn allemaal open, gestandaardiseerde technieken - geen afhankelijkheid meer van 1 leverancier

Wie regelmatig over het Web surft en even nadenkt over hoe het systeem in elkaar zit en dit vervolgens vertaalt naar een bedrijfsnetwerk, zal de hierbovengenoemde voordelen waarschijnlijk ook inzien. Dat u niet de enige bent, blijkt uit de gigantische investeringen die vooral Amerikaanse bedrijven in deze technologie doen. Ook de grote hard- en software leveranciers maken hun producten geschikt voor deze markt (IBM/Lotus, Novell) of ontwikkelen in hoog tempo nieuwe producten (Netscape, Microsoft).

Vooral Microsoft staat sterk, NT 4 is standaard voorzien van TCP/IP en een Web server en Microsoft stelt diverse andere tools en servers (Index-, Mail-, News-server) gratis beschikbaar via hun Web site. De browser van Microsoft, IE kan diverse bestandsformaten aan (Word, Excel , Powerpoint), naast HTML en maakt onderdeel uit van Windows 95. Daarnaast biedt de ActiveX architectuur van Microsoft bijzonder veel mogelijkheden voor integratie van bestaande applicaties en OLE componenten met Web pagina's.

Netscape heeft echter ook niet stilgezeten (van een browser alleen kan je niet leven, zeker niet als die van Microsoft gratis is) ze zijn enorm gegroeid (1500 man in 3 jaar tijd) en bieden inmiddels ook een gunstig geprijsde en complete reeks servers en applicaties voor Intranets aan. En gezien de grote namen onder de clientéle, met redelijk succes - hoewel ze op het gebied van support en marketing natuurlijk nog niet zo sterk zijn als Microsoft en IBM/Lotus.

Deze laatste doet het op dit moment erg goed, Lotus Notes was altijd al een technisch sterk product ,maar sinds het Intra/Internet geschikt gemaakt is, vliegt Domino (zoals de Notes Webserver heet) over de toonbank. De grote klantenkring van IBM is natuurlijk ook leuk meegenomen.

Tenslotte doet Novell met Intranetware ook nog (steeds) aardig mee - de webserver van Novell scoort heel goed als het om prestaties gaat.

Interessante onwikkelingen dus en zeker de moeite waard om eens nader te onderzoeken. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor Intranet software, consultancy en implementatie.

Push! en Web '97

Als het lijfblad van de Digerati (zeg maar de Cyber-elite), te weten het Amerikaanse tijdschrift Wired, besluit volledig af te wijken van de nomale indeling en ook nog eens met vette letters en heftige kleuren het woord 'push' op de cover zet - dan is er wat aan de hand in Cyberspace.

Net nu u misschien gewend bent aan het surfen op Internet, en daarbij van links en rechts pagina's van het Web trekt ('pull' dus), gaat het allemaal weer helemaal veranderen en belooft de informatie u door de strot geduwd te gaan worden ('push' dus). OK, een beetje overdreven, maar de manier waarop we informatie van het Internet verzamelen zal drastisch veranderen.

Het is allemaal in gang gezet door de Pointcast (www.pointcast.com) screensaver, die je kon instellen op diverse informatie-aanbieders zoals CNN, Time en enkele Amerikaanse kranten, waarna er vanzelf nieuwsflitsjes, weerberichten, beurskoersen en plaatjes op het scherm kwamen (waarbij de advertenties natuurlijk niet ontbraken - het is immers een Amerikaans idee).

Pointcast bleek een enorm success, binnen 3/4 jaar waren er al 1 miljoen gebruikers en dat heeft toch menigeen aan het denken gezet. Blijkbaar was men het doelloze gesurf een beetje beu en was de verleiding om af een toe eens lekker de 'couch potatoe' uit te hangen, groot. In no time kwamen er dan ook allerlei soortgelijke initiatieven van de grond, waarbij met name Marimba (www.marimba.com) - opgericht door onze eigen Arthur van Hoff (ook een van de architecten van Java) technisch gezien het meest interessant is.

Marimba heeft het 'Castanet' systeem ontwikkeld en gebruikt hiervoor de channel - tuner metafoor. U kunt de tuner downloaden, deze afstellen op een channel (zeg maar een server) en de (Java) programmatjes komen naar uw computer toe en worden daar uitgevoerd. Let wel - een browser is hiervoor niet nodig !

Het voordeel hiervan is dat de mogelijkeden veel verder gaan dan simpele Web pagina's bekijken en dat nieuwe versies automatisch worden geïnstalleerd als u de tuner weer op een channel afstemt. Corel (bekend van CorelDraw) biedt zelfs een complete (Java) versie van CorelOffice aan op deze manier. Naast Corel heeft Marimba ook met diverse andere grote namen zoals Intel, Hitachi, Macromedia en Netscape. samenwerkingsverbanden afgesloten. Dit werd bekend gemaakt op een persconferentie van Marimba op de Web 97 beurs in San Franciso, waar ondergetekende aanwezig mocht zijn.

Web '97 was de eerste grote (12.000 bezoekers) beurs die speciaal bedoeld was voor web professionals. Op het programma stonden meer dan 100 technische sessies, diverse toespraken (waaronder een van Kim Polese - directrice van Marimba), discussie panels, parties, persconferenties en een beursvloer waarop alle grote namen vertegenwoordigd waren met stands.

Ook hier werd weer duidelijk dat 'push' een trend is, maar ook viel op dat Java groter is dan ooit - misschien omdat Sun (waar Java is uitgevonden) de hoofdsponsor was van de beurs ?
Helaas is hier niet genoeg ruimte om nader op Web '97 in te gaan, maar er is nog genoeg (o.a. de toespraken) te vinden op
www.web97.com