published in UNIX Info - sep 94
© 1994 - Adriaan van Roeden - a3@n-vision.nl

MIDI op het Net

Op zoek naar interessante informatie over muziek kwam ik op het net in de newsgroup rec.music.makers.synth (de groep over synthesizers) de lijsten tegen over MIDI-literatuur en MIDI-archives.

De literatuurlijst bevat een enorm aantal boeken over MIDI en elektronische muziek, en in de lijst van MIDI-archives staat voor elke denkbare synthesi- zer wel een FTP-site of mailinglist genoemd. Bij de meeste FTP-sites kan je patches (geluiden), samples, MIDI-songs en allerlei tools (patch-editors, sampleconverters) ophalen. De mailing-lists zijn erg handig voor mensen die meer over hun apparatuur willen weten of een bepaald probleem hebben. De MIDI-archive lijst is dus een prima wegwijzer om via het net aan leuke dingen voor je synthesizer te komen. Het blijkt dat deze lijsten worden samengesteld en gepost door Piet van Oostrum van de Universiteit van Utrecht. Omdat ik dit een bijzonder nuttig initiatief vindt, stuurde ik een mailtje met wat vragen:

AvR> Waarom ben je ermee begonnen en/of wat is de historische achtergrond van de lijsten en de FTP-site ?

PvO> Ik heb een paar jaar geleden een keyboard gekocht omdat ik dat wilde gaan leren (en een paar van mijn kinderen ook). Omdat ik eerst eens wilde zien wat er zoal te koop is, heb ik hier en daar wat rondge- neusd en kwam op de newsgroups comp.music en rec.music.synth (tegen- woordig rec.music.makers.synth). Daar heb ik veel geleerd, en aller- lei nuttige informatie heb ik bewaard. Omdat wij bezig waren met een FTP-archief voor diverse zaken heb ik ook de MIDI-spullen daar in gestopt. Misschien kun je zeggen dat het een uit de hand gelopen hobby is. In een grijs verleden heb ik me ook wel ge‹nteresseerd voor elektro- nische muziek maar op een gegeven moment is dat een tijdje weggezakt. Het keyboard/MIDI gebeuren heeft dat weer omhoog gehaald.

AvR> Ben je zelf ook bezig met MIDI en in welke vorm ?

PvO> Ik heb een tijdje een Atari gehad en heb wat met de Atari en mijn keyboard gefroebeld, maar niet zo veel. Ik ben wat keyboard spelen betreft amateur. Mijn Atari heeft het begeven, en ik heb nu een PC gekocht met MS-DOS en Linux. Ik ga binnenkort een geluidskaart kopen met MIDI interface en wil dan weer met de computer muziek gaan spelen, vooral op Linux.

AvR> Heb je tips of adviezen voor mensen die via het net meer willen weten over muziek?

PvO> Vooral aktief (hetzij lezend, hetzij schrijvend) zijn op de diverse nieuwsgroepen en mailing lists. De laatste zijn in het algemeen wat minder vervuild.

Wil je dus meer weten van MIDI in het algemeen of iets over je MIDI- apparatuur, kijk dan eens rond in het MIDI-archive van Piet:

FTP.CS.RUU.NL /MIDI : MIDI-ARCHIVES beheerder: Piet van Oostrum (piet@cs.ruu.nl)
In deze directory staan de volgende sub-directories;

DOC       - several documentation files
PATCHES   - a few patches for synths
PROGRAMS  - some midi or electronic music programs
SONGS     - midi song files. Please contribute. If you have a decent midi
          file, mail it uuencoded to piet@cs.ruu.nl

Het FTP-archief is ook via een mail-server te benaderen - stuur een mailtje naar mail-server@cs.ruu.nl met als inhoud:

BEGIN
PATH je mailadres (bijv. dizzy@inter.nl.net)
HELP              (voor help over deze FTP-site)
send MIDI/INDEX   (of de pad/naam van een andere file)
END