published in UNIX Info - dec 94
© 1994 - Adriaan van Roeden - a3@n-vision.nl

The UNIX-HATERS Handbook

"Two of the most famous products of Berkeley are LSD and UNIX. I don't think that this is a coincidence"

?? - Met deze uitspraak is de toon van dit boek meteen gezet. Vooruit, nog maar eentje dan: "Unix is a computer virus with an interface" (inderdaad: het is klein, makkelijk overdraagbaar, kan zich resources van de gastheer toeëigenen en plant zich snel voort). Er wordt bijna niets heel gelaten van UNIX in dit boek. Je moet wel erg van UNIX houden (dan ben je een 'UNIX-weenie') om alle kritiek af te doen als onzin. Opgebouwd rond artikelen uit de UNIX-HATERS mailing list van het MIT, wordt door de auteurs, die ieder hun sporen op computer-gebied hebben verdiend, afgerekend met de bekende UNIX-propaganda, zoals:

UNIX is standaard

Dat UNIX niet standaard is en er meer versies van UNIX bestaan dan foutloze UNIX-programma's is algemeen bekend. Pas de laatste jaren worden er wanhopige pogingen ondernomen alle UNIX-derivaten onder één noemer te krijgen.

UNIX is klein, simpel en elegant

Eind jaren 60 was dit erg belangrijk; geheugen was schaars, teletypes langzaam en programmeurs ongeduldig. Simpelheid voor alles! Het gevolg: cryptische commando's, weinig tot geen error-checking, geen foutmeldingen, her en der verspreide configuratie-files (allemaal met hun eigen syntax), etc.

UNIX heeft een rijke programmeeromgeving

UNIX heeft maar liefst 7 shells en honderden tools die via waanzinnige constructies aan elkaar geplakt kunnen worden (als je tenminste alle bugs en flags van de commando's uit elkaar houdt en weet met welke UNIX-variant je werkt..):
find . -name '*.el' -print | sed 's/^FOO=/'|\ sed 's/$/; if { ! -f \ ${FOO}c ]; then echo \ $FOO ; fi/' | sh
zoek alle .el files in een directory-structuur, die geen corresponderende .elc file hebben (maar dat had u natuurlijk al lang gezien).

UNIX heeft een goed en snel filesysteem

'Everything is a stream of bytes'; programma's moeten zelf maar zorgen voor record-indeling en journaling. Filetypes en versienummers van files bestaan niet. Absurde filenamen zijn mogelijk. Disks worden niet optimaal gebruikt. Fouten in het file-systeem (4 verschillende versies) treden regelmatig op en zijn moeilijk te herstellen. Snel is het al helemaal niet.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan, want ook C, C++, Sendmail, X-Windows, (ab)USENET en NFS krijgen ervan langs.

Opmerkelijk is dat Dennis Ritchie, de 'vader van UNIX' de kans krijgt zich te verdedigen in een 'anti-voorwoord', en de vreemde appendix over het UNIX World Software Development Forum. Ritchie, Thompson en Kernighan verklaarden daar dat UNIX een uit de hand gelopen grap was, dit tot verbijstering van de vele aanwezigen. Maar afgezien van alle kritiek, is dit boek toch ook wel leerzaam en best grappig af en toe (hoewel de humor vrij cynisch is).
Het is dan ook een aanrader voor iedereen die belangstelling heeft voor UNIX, als was het maar om te beseffen waar men mee begint. Ook de 'UNIX-wizards' onder u zullen het boek weten te waarderen, want veel van de beschreven frustrerende ervaringen zullen hen ongetwijveld bekend voorkomen (en gedeelde smart is halve smart, nietwaar?). Heeft u ondanks alles een innige verhouding met UNIX ? Tik dan in: (wel in de C-shell, trouwens..) make love

Garfinkel, Weise & Strassman : The UNIX-HATERS Handbook
329 pagina's, paperback (inclusief Barfbag) ; IDG Books
ISBN 1-56884-203-1
Prijs $16.95