published in Wave - mar. 97
© 1997 - Adriaan van Roeden - a3@n-vision.nl

Op bezoek bij Excite

Eind Oktober was ik een weekje in Californië, om de Site Builder Conference van Microsoft in San Jose te bezoeken. Omdat ik toch in de buurt was (Excite zit in Mountain View, 30 km van San Jose) ben ik ook maar even bij Excite Inc. langs geweest voor een interview met David Sze. Met David had ik al eerder contact gehad via e-mail, i.v.m. het artikel over search engines dat in het novembernummer van Net is verschenen.

Het toeval wilde dat ik de eerste avond in Californië de TV in mijn motelkamer had aangezet en meteen een reclame voor www.excite.com op het scherm zag (zie foto). Reclame voor een Web site op de TV ? Tja, in de States zijn ze wat dat betreft toch wat verder dan hier in Nederland. De URL's vliegen je bij wijze van spreken om de oren, waar je ook bent en wat je ook doet. Een paar uur later zag ik David himself op TV, bij een of ander Tv-programma over Internet, 'Cyberlife' geloof ik (of was het toch 'Beyond 2000'?). Ook dat is vrij gewoon daar. Ze hebben daar een zender, 'Bay TV' genaamd, die 24 uur per dag programma's over computers, internet en software uitzendt. Natuurlijk heb je wel om de 5 minuten reclame, maar omdat die meestal ook met computers te maken heeft, valt dat niet eens zo op. Misschien een idee voor de lokale TV hier in Amsterdam ? (maar is Luc Sala daar trouwens al niet mee bezig, met z'n Myster Media programma?)

Anyway, een leuke binnenkomer voor een gesprek. Excite groeit waanzinnig hard, toen David er kwam werken in oktober 95, waren er zo'n 35 mensen in dienst (ze begonnen met 6 man in begin '94) en nu zijn dat er al 170. Reclame op TV is gezien de populariteit van Internet in Amerika helemaal niet zo'n gek idee meer. Excite-reclames zijn al te zien geweest in New York en omstreken, bij 'Saturday Night Live' en bij verschillende landelijke Tv-programma's. Volgens David met een behoorlijk succes - ze kunnen de toename van bezoekers namelijk meteen zien in de logfiles van de Web-servers waarop de Excite site draait. Excite moet het natuurlijk hebben van *veel* bezoekers, dat is weer interessant voor adverteerders en die vormen nu eenmaal de enige bron van inkomsten.

Zoals gezegd groeit Excite snel en zit het met die advertentie-inkomsten dus wel goed. Er wordt dan ook hard aan het binnenhalen van adverteerders gewerkt - Excite heeft in verschillende steden kantoren om acquisitie te kunnen doen (Los Angeles, San Francisco, New York, Londen). Alleen maar adverteren werkt natuurlijk niet en dus doen ze ook erg hun best om de site zo interessant mogelijk te maken. Excite is al lang niet meer alleen maar een search engine, je kunt er ook terecht voor het weerbericht, het nieuws (feeds van Reuter), besprekingen van Web sites, gidsen (yellow pages), etc.
Volgens David is dat ook een vrij voor de hand liggende ontwikkeling. Het is inmiddels niet meer zo interessant welke search engine nou de meeste Web pagina's heeft geďndexeerd, de grote search engines (Excite, Alta Vista, Lycos, Info seek, HotBot) ontlopen elkaar wat dat betreft niet veel meer. Veel interessanter is de bezoekers een plek te bieden waar ze voor heel veel soorten informatie terecht kunnen en zelfs gedeeltelijk de inhoud van de site kunnen bepalen. Dit laatste is mogelijk met de zgn. 'ExciteSeeing tours' (leuk gevonden). Dit zijn 'rondleidingen' langs een site, die door de redacteurs zijn geschreven maar waar in principe iedereen aan kan bijdragen.

Een van de recentere aanwinsten is 'City.net', wat al voor de overname een heel populaire site was met informatie over steden in de wereld. Een aanwinst van geheel andere aard is Jim Bellows, een door de wol geverfde journalist, die al verschillende onderscheidingen (zie foto) heeft ontvangen en ondanks zijn vrij hoge leeftijd (70) enthousiast bezig is als hoofdredacteur van de Excite site. De redactie bestaat uit een aantal experts die ieder een bepaald gedeelte (sport, kunst, computers, etc.) van de site-besprekingen doen en een aantal part-time redacteurs.

In schril contrast met Bellows staat Excite's 'Chief Technical Officer', Graham Spencer. Spencer is een punk rocker van 24, een van de zes oprichters van Excite en heeft zowat in z'n eentje de software van de Excite search engine in elkaar geprogrammeerd. Jammer genoeg was hij niet aanwezig maar ik mocht toch nog even een blik werpen op z'n kantoor (zie foto). Het leeftijdverschil is in de praktijk geen probleem trouwens, maar dit soort dingen komt dan ook vaker voor in Amerika - denk maar aan Bill Gates, die 20 was toen hij begon met Microsoft, of Marc Andreesen de medeoprichter van Netscape, die nu 24 is. (Netscape zit trouwens bij Excite om de hoek en groeit volgens David nog harder dan Excite - de groei wordt bij Netscape niet gemeten in aantal nieuwe medewerkers per maand, maar in het aantal nieuwe gebouwen per maand)

David zelf is ook nog vrij jong (30), maar heeft er al een hele carričre in de multimedia-business op zitten. Hij is afgestudeerd op de Stanford business school en is daarna bij Electronic Arts (bekend van de computerspelletjes en de 3DO spelcomputer) gaan werken als marketing manager. Hij maakte vervolgens de overstap naar Crystal Dynamics als producer van computerspelletjes en werd uiteindelijk door een van de oprichters van Excite gevraagd om er te komen werken als producer.
David is de eindverantwoordelijke voor de 'look and feel' van de site en doet een groot deel van de PR, zoals de eerder genoemde TV-show waar hij iedere week laat zien hoe je iets op het web kunt vinden m.b.v. de Excite site (uiteraard). Net als iedere werknemer van Excite heeft hij ook aandelen ('shares') in het bedrijf en profiteert dus mee van Excite's groei. Gezien de voorspoedige gang van zaken sinds zijn in diensttreding, mag hij zich waarschijnlijk ook rekenen tot het selecte groepje jonge Internet-miljonairs. Zo gaat dat daar in Silicon Valley..

Na afloop van het gesprek leidt David mee nog even rond door het kantoor, wat op typische Amerikaanse wijze bestaat uit een groot aantal 'cubicles', manshoge hokjes van anderhalve vierkante meter, waarin je net een bureau en een (dikke) computer in kwijt kunt. (Zie de foto's ter illustratie.) Ik neem afscheid van David, bedank hem hartelijk voor het feit dat ie ondanks zijn drukke werkzaamheden nog tijd heeft gevonden voor mijn bezoek en ga naar vier dagen tussen de Nerds gezeten te hebben, maar eens echt de toerist uithangen..