Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwareontwikkelaars moeten aansprakelijk worden voor hun code

Het voornemen van de Europese Commissie stond enigszins verstopt in de aankondiging van de eYouGuide, een website die Europese consumenten meer inzicht wil geven in hun rechten online. Dat initiatief moet in de ogen van eurocommissarissen Viviane Reding (Informatiemaatschappij en media) en Meglena Kuneva (consumentenzaken) een extra impuls krijgen van een digitale agenda voor consumentenrechten, die in totaal acht punten omvat.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het vierde agendapunt roept op tot aanscherping van de aansprakelijkheid van softwareontwikkelaars en aanbieders van digitale diensten. Licenties moeten consumenten dezelfde basisrechten bieden die ze nu genieten bij de aankoop van fysieke goederen, menen Reding en Kuneva. Dat betekent minstens twee jaar garantie op de goede werking van softwareproducten tegen eerlijke commerciële condities. Met name de garantie op de goede werking van een product wordt tegenwoordig niet gegeven in de licentievoorwaarden. Aanbieders van software en digitale diensten vinden dat ze veel minder grip hebben op de omgeving waarin hun product wordt gebruikt en op mogelijke problemen door interactie met software van derden, dan producenten van fysieke producten. Daarom wijzen ze aansprakelijkheid voor de goede werking van hun product in de regel van de hand. Wanneer de Europese Commissie daarin verandering wenst te brengen, zouden veel bedrijven zich gedwongen zien tot een verbod op het installeren van software van derden op systemen waarop hun software wordt geïnstalleerd, stellen de tegenstanders.Reding en Kuneva hebben overigens voor zover bekend nog geen handen en voeten hieraan gegeven, noch aan andere onderdelen van hun digitale agenda. Andere voornemens zijn:

  1. Het intensiveren van de strijd tegen spam door in de gehele EU - en liefst ook in de buurlanden - dezelfde sancties op te leggen aan spammers.
  2. Het gelijkschakelen van de wetgeving rond digitale content, zodat het voor consumenten niet uitmaakt in welk Europees land ze online digitale goederen kopen.
  3. Consumenten in de gehele EU dezelfde rechten geven bij het omgaan met en kopiëren van digitale content.
  4. Garanderen dat privacy-voorwaarden bij online aanbiedingen redelijk zijn en duidelijk worden vermeld.
  5. De gefragmenteerde en onvolledige regels voor e-toegankelijkheid aanpakken, zodat ook mensen met een handicap online uit de voeten kunnen.
  6. Onderzoeken van mogelijkheden om het vertrouwen in elektronisch betalen te vergroten.
  7. Opzetten van een Europees keurmerk voor consumentgerichte websites in samenspraak met de branche en met consumentenorganisaties.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in